Yaşadığı ülkeler başka bir ülkeye Sağlık amacıyla seyahat edilmesine sağlık turizmi denir yolculuk evine ise sağlık turistik ismi verilmiştir sağlık turizmi yalnızca hastanelerde ve terapi merkezleri için gidilen bir Turizm çeşidi olarak değerlendirilmemelidir. sağlıklı yaşam Imkanı sunan her türlü sağlık hizmetini sağlık turizmi amacıyla kullanılabileceğini belirtmek gerekir.Sağlık turizmi üçe ayrılır bunlar; hastanelerde tedavi veya ameliyat amaçlı işlemleri için gelmiş olan sağlık turistlerin oluşturduğu Türk turizmi, Termal otellerde ve rehabilitasyon merkezlerinde dinlenmek buraların kaynaklarından yararlanmak için gelen turistlerin oluşturmuş olduğu Termal turizm ve son olarak geriatrik tedavi merkezi ve çeşitli sosyal aktiviteler ile uzun süreli konaklamak amacıyla yaylalara çıkmak üzere gelen turistlerin oluşturmuş olduğu yaşlı ve engelli Turizmi çeşitleridir.
Sağlık sektöründe oldukça iyi bir noktaya gelen Türkiye'yi yabancı ülkelerden tedavi olmak üzere gelen hastaların sayısı oldukça yüksektir genel anlamda beyin cerrahı Onkoloji Diş kardiyoloji plastik cerrahi ve göz hastalıkları gibi branşlarda tedavi olmak üzere gelirler. ülkemiz daha çok Almanya Hollanda Fransa Türk cumhuriyetleri Avusturya ve Ortadoğu ülkelerinden sağlık turizmi ziyareti olur.
Gelen yabancı turistlerin yüzde 92'si özel hastanelerde muayene olmayı tercih ederken, yüzde 8'lik bir kısmının işte kamu hastanelerinde tedavi olmayı tercih etmektedir.
Dünya nüfusunun çoğalması ile birlikte yaşam kalitesinin yükselmesi Diğer ülkelerde sağlık hizmetinin daha pahalı olması sebebiyle daha kaliteli ve ekonomik sağlık hizmeti sunumu ülkelerin oluşmasına sebep olmuştur dünyadaki yaşını sıvısının çoğalması bu sektörü oluşturmuştur.
Sağlık ve sosyal aktiviteler amacıyla ülke değiştirme hastaların dinlenme eğlenme ve sağlıkları kavuşmamızı ile aldıkları hizmetin tümüne sağlık turizmi vermektedir. Sağlık turistleri öncelikle altyapısı kendi bulundukları ülkeden çok daha iyi olan ve sağlıklarını hiçbir şekilde tehlikeye atmayacak ortam ve kurumları tercih ederler. Buna rağmen hiç hasta olmadığı halde ülkemizde doğal güzellikleri görmek ve turizm bölgelerini gezmek amacıyla gelen turistlerin gittikleri ülkelerde hastalanarak ülkesini sağlık hizmetlerinden yararlanmaları ile sağlık turisti olarak adlandırılabilirler.
Sağlık turizmi ile ilgili kendi ülkesinin veya turistin kendisinin başvurabileceği bir merkezin olması gerektiği gibi turistin bulunduğu ortam ve Ortam da çalışanların ve sağlıklı olması dikkat edilmesi gereken hususlardan birsidir.
Avrupa Birliği ülkelerinde ortak bir sağlık sistemi veya ortak bir sağlık politikası söz konusu değildir fakat her ülkenin hastaların sağlık haklarına saygı gösteren ve kendi koşullarına uygun bir sağlık hizmeti algısı söz konusudur. Bu ülkelerde genel vergiler ile veya Sağlık Sigortaları ile sağlık hizmetleri fiyatlandırılmaktadır. Avrupa ülkelerinde sağlık hizmeti son derece kaliteli ancak oldukça pahalıdır. Toplumun beklentilerini üst düzeydedir. Yaşam standartları çok yüksek olduğu için toplu içerisinde yer alan yaşlı nüfus oldukça fazladır. Bu durumun sonucu olarak sağlık hizmetine olan ihtiyaçları da artmaktadır.