bel fıtığıBel Fıtığı

Omurgamızın yapısı kemiklerden oluşur ve bu kemiklerin esnek olmasına yarayan kemikler arasındaki disklerdir. Daire biçiminde olan bu diskler omurlar arasındaki yastığa benzer bir işlev görürler.

Fıtık, vücudun olması gereken anatomik yapısının bozulması sonucunda dokuların veya organların olması gereken yerden başka bir bölüme yer değiştirmesi sonucunda meydana gelmektedir. Bel fıtığı ise bu disklerin yerinden oynaması ile oluşmaktadır. Yerinden oynayan diskler omurilik içerisinde ve vücudun bir çok noktasına beyinden gelen mesajları taşıyan sinirlere baskı yapar. Bu baskıların bir sonucu olarak hasta şiddetli ağrılar hisseder.

Bir diğer adı disk kayması olan bel fıtığı alt bölümünde görülmesine rağmen omurgada bulunan bir başka disk yerinden oynamış olabilir.

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Herhangi Bir Belirti Göstermeyen Bel Fıtığı

Fıtık genelde belli ağrı ve sancılar ile kendini belli ediyor olsa da her zaman belirtiler göstermeyebilir. Araştırmalar sonucunda rutin kontrollere giden ve bel bölümünde herhangi bir rahatsızlık hissetmeyen bireylerde bile bel fıtığı görülebilmektedir.

Hani Durumlarda Doktora Başvurmalı?

Kalçadan itibaren bacağınıza kadar hissedilen uyuşma hissediyorsanız, iki bacağınızda uyuşmalar ve bağırsak hareketlerinizde normal olmayan durumlar görünüyorlarsa, Sırtınızda hareketlerinize engel olan aşırı ağrılar söz konusu ise, Başınızın bir kısmında şiddetli oluyor ise, Uyuşmalar ve karıncalanmalar kol ve parmak uçlarında da hissediliyor ise bir doktora başvurmanızda fayda vardır. Fıtık önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalık olduğu için erken fark edilmesi tedavi süreci için olumlu bir etki oluşturacaktır.

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Bel Fıtığı İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel Fıtığı İle Yaşarken Dikkat Edilmesi Gereken Davranışlar