Boyun fıtığı, beyin ve sinir cerrahisi pratiğinde sık karşılaşılan sorunlardan birisidir. Boyun ağrıları günlük yaşamda en çok karşılaşılan sorunlar olması ile dikkat edilmesi gereken ağrılardır. Bunların sebebi boyun fıtığı ve belirtileri ile başlayabilmektedir. Boyun fıtığı önemsenmesi gereken rahatsızlıklardan biridir. İlerleyici bir pozisyonda olan omurların daha fazla şiddetli ve keskin ağrı yapması ile de kişinin sinirlerini etkilemektedir. Günümüzde çoğu kişinin bu rahatsızlık ile uğraştığı görülmektedir. Çok yaygın görülen ancak oluşum sebepleri pek önemsenmeyen bir rahatsızlık olmuştur.
Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun fıtığı, boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın, omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi veya çıkması sonucu, kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile oluşan hastalığa denmektedir. Bir diğer anlam olarak boyun omurilikleri arasındaki amortisör görevi gören disklerin zamanla yıpranması ve fıtıklaşması ile ortaya çıkmasıdır. Omurga sistemi içerisinde en küçük, narin ve hassas olan omurlar olmakta ve herhangi bir sıkıntıda oraya denk gelen vurma, düşme veya zedelenme ile hemen etkilenmektedirler. Çok hareketli eklemlerden olması ve kolaylıkla travmalardan etkilenebilmektedirler.
Boyun Fıtığı Nedenleri
Boyun fıtığının başlıca nedenleri bulunmaktadır. Boyun bölgesini etkileyen çeşitli travmalar (düşme, trafik kazası, kafanın hızlı bir şekilde ileri veya geri hareketi ve benzeri gibi) ve yanlış duruştan kaynaklanabilmektedir. Bazı mevcut iş bölümlerinde boyun fıtığı riskinin arttığı bilinmektedir. Yaşlılıktan kaynaklanması ile de hiçbir belirti göstermeden yer almaktadır. Kişinin yaşının ilerlemesi ve boyunda bazı kas ve sinir dokularının zamanla küçülmeye veya yerlerinden kayıp dışarıya çıkma gibi sorunlarda yaşanabilmektedir. Genetik olarak da gözüken boyun fıtığı, doğuştan zayıf kaslar veya boynun fiziksel yapısındaki bozukluklardan dolayı fıtığına yatkın olabilir. Boyun fıtığına neden olabilecek bazı nedenlerden biriside ıslak saçla dolaşmak ve boyun bölgesinin direkt olarak klimaya veya rüzgara çok maruz kalmakta fıtığa zemin hazırlayabilir. Duruş bozukluğu da en çok masa başında çalışan insanların sıkıntı yaşadıkları bir problemdir. Sürekli boyun kütletmek, bilgisayar başında oturmak, uygun olmayan bir yastık kullanmakta boyun fıtığının oluşmasına neden olabilecek nedenler arasında yer alır.
Boyun Fıtığı Belirtileri
Boyun Fıtığı Egzersizi
Boyun fıtığına karşı düzenli olarak yapılabilecek egzersizlerin önemli oldukça fazladır. Boyun kaslarını güçlendirerek yapılacak olan egzersizler sırayla şöyle olması gerekmektedir.
Boyun Fıtığı Tedavisi
Fıtık oluşan bölgede, fıtığın derecesine göre bazen ilaç tedavisi veya fizik tedavi uygun görülmektedir. Eğer boyun fıtığı ilerlemiş ise cerrahi bir yardım ile ameliyat gerçekleştirilir. İlk olarak başvurulan tedavi yöntemi, boyun kaslarını güçlendirme yaparak omurgaya binen yükü hafifletmeye yönelik egzersizler uygulanmaktadır. Oluşan fıtığın daha çok ilerlemesini durdurabilmektedir.
Ameliyatı son çare olarak düşünmekte yarar vardır. Boyun fıtığını günlük olarak uygulanabilecek olan egzersizler ile ilerleyişini önleyebilirsiniz.
Boyun Fıtığı Olmamak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Boyun fıtığı konusunda dikkatli olunması gereken birçok nokta vardır. Fıtık ve bunun ağrıları çekmek istemiyorsanız daha dikkatli olunması gerekmektedir. Belirtileri ve fıtığın ilerleyişini yaşam tarzının düzenlenmesi ve boyun bölgesini güçlendirmek için egzersizlerin yapılması önemli bir noktada yer almaktadır. Bilgisayar veya dizüstü bilgisayarlarınızın başında otururken duruşunuzu kontrol ederek dik durmaya çalışmalısınız. Boyun bölgesini zorlayan ve başın sürekli hareket halinde olduğu sporlardan uzak durulmalıdır. Yürürken dik yürüyün, başınızı öne doğru eğmeyin ve boynunuza yük bindirmemelisiniz. Düzenli olarak egzersiz yapmalı ve boyun kaslarınızı güçlendirme hareketi yapmalısınız.