Kemik Erimesi Hakkında

Kemik erimesi ( osteoporoz ) kemik dokusunun mimari yapısının bozukluğu ve düşük kemik kütlesine bağlı olarak kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Kemik kırılganlığı artar ve kemik kırıklıklarına neden olur. Halkın bildiği gibi kemikte erime değil kemikte kırıklara sebep olacak düzeyde zayıflık sonucudur.

Kemik erimesi neden oluyor? Kemik: kendisini yenileyen bir organımızdır. Yaş ilerledikçe kemiklerde yıkın kemik yapısından daha fazla artmaya başlar. Ve kemik kitlesinde azalma meydana gelir. Bu basit mekanizma hareketsizlik, yanlış beslenme, bazı ilaçların etkileri, hastalıklar ve kadınlarda menopoz (kadınların ilerleyen yaşlarda adet döneminin sona ermesi) Kemik erime ( osteoporoz ) hastalığını hızlandırıcı etmenlerdir.

Kemik Erimesi Nasıl Oluşur?

Kemik erimesi (osteoporoz) bazı östrojen hormonlarının azalmas ile kemik yıkım hızının artması menopoz ile kemik erime ( osteoporoz ) gelişmesini hızlandırır. D vitamini eksikliği, zayıf ve kısa boylu olmak, yetersiz kalsiyum almak, sigara kullanmak, hareketsiz yaşam şekli, bazı ilaçlar ve genetik aile yapısı ( açık tenli . açık renkli göze sahip olmak ve ailesinde kemik erime rahatsızlığı olanlar ) Kemik erime (osteoporoz ) riskini arttıran faktörlerdir. İlk adetini geç yaşta olanlar, adet dönemi kısa sürenler, beş doğumdan fazla çocuk dünyaya getirenler ve bir yıldan fazla süre emziren kadınlarda kemik erime ( osteoporoz ) riski fazladır. Sadece kadınlarda değil erkeklerde de kemik erime riski vardır. Erkeklerde de testosteron gibi bazı hormonların azalması kemik erimesine neden olabilir. Güneşten yeteri kadar faydalanmamak kemik erimesi açısından diğer önemli risklerdendir. Fazla alkol kullanmakda kalsiyum dengesini sağlayan hormonları etkileyerek kemik erimesi riskinin artmasına sebebiyet verir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek kemik erimesi (osteoporoz) önlenmesine önemli ölçüde katkı sağlar.

kemik erime (osteoporoz) riski nasıl azaltılabilir? Yukarıda belirtmiş olduğumuz bazı faktörleri değiştiremeyiz. (yaşımız, genetik özelliklerimiz gibi) Ama bazılarını değiştirmek bizim elimizde. Besinlerde tüketmiş olduğumu kalsiyumun yeterli olması, kişinin fiziksel durumuna göre yeterli hareket yapması, her gün bir saatten fazla güneş ışığından yararlanılmalı, kemik hücrelerinin gelişim süreçlerini etkileyecek zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı (sigara, alkol kullanımı gibi ), düzenli bir yaşam biçimi oluşturulmalı, sık ve çok fazla doğum önlenerek kemik erime (osteoporoz ) riski azaltılabilir.

Kemik Erimesi (osteoporoz) Belirtileri

Kemik erimesinin genellikle hiçbir belirti göstermez. Belirti göstermemesi sebep ile kendisine "kemiklerin sessiz hırsızı" adı verilmiştir. Bazı hastalar rahatsızlıklarını kemiklerinde kırık olduğunda fark edebilirler. Kırık , boyda kısalma , kamburlukla yaşanan ağrılarla da fark edilebilen bir hastalıktır.

İdrar tahlilleri, kan testler, filmler, kemik yoğunluğu ve ileri testler gibi tetkiklerle uzman doktor tarafında hastalığın tanısı konur.Bu tetkiklerde DEXA'da ( kemik taraması, halk dilinde renkli film olarak da bilinir.) radyasyon oranı çok azdır. Ama takip yapılmasını engelleyecek oranda az değildir. Radyasyon içermeyen MR gibi cihazlarla da çalışmak mümkündür. Doktor kontrolünde ya da doktorun istediği dönemlerde ve sık sık kemik tarama testi yaptırılmalıdır.

Kemik Erimesi Tedavi Yolları

Kemik erimesinin tedavisi: düşmeleri engelleme, doktor tarafından verilen ilaçların düzenli kullanılması, sağlıklı ve düzenli beslenme ve uygun egzersizler yaparak kemiklerimizi güçlendiririz. Kemik erimesi tedavisindeki en önemli amacı kemiklerde kırılmaları önlenmesidir. bu da düşmelerin önlenmesi ve kemik kalitesinin arttırılmasına bağlıdır.

Kırıklar en çok omurgada, kalçada el ve el bileklerinde rastlanmakla beraber herhangi bir kemikte de kırık görülebilir.

kemik erimesi