Kardiyoloji
Kardiyoloji kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bir bilim dalıdır. Öncelerde dahiliye bölümünün bir alt dalı iken günümüzde çok önemli bir yere sahip olan tıbbi bölümlerden biridir.
Teknolojik gelişmeler neticesinde kardiyoloji alanında da büyük gelişmeler yaşanmıştır. Kardiyolojinin alt dalları girişimsel kardiyoloji ve kalp elektrofizyolojisi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Kardiyoloji bilim dalı kalp ve damarların anatomi, fizyoloji ve patolojisini inceler. Kalp ve damarlarda meydana gelen bozuklukların teşhis ve tedavisini sağlayan kardiyoloji branşı, kalp muayenesinde dört teknik kullanmaktadır. Kardiyoloji tarafından kalbin muayene edilme yöntemleri arasında el ile muayene, göz ile inceleme, parmakların üzerine vurup çıkan sesi değerlendirme ve dinleme aleti yardımıyla kalbi dinleme bulunmaktadır.
Kalp ve damar sisteminde yaşanan sorunlar tüm sistemi etkileyeceği için bütün hususlar göz önünde tutulmalıdır.
Kardiyoloji Branşının Görev Alanları
Kardiyoloji Bölümünün Teşhis Metodları
Kardiyoloji branşının teşhis yöntemleri arasında röntgen, kalp elektrosu, anjiografi, ekokardiyografi, sintigrafi, kateterizasyon gelmektedir.
Kardiyoloji bölümünün istediği röntgenler kalbe özel olarak çekilmiş olmalıdır.
Anjiografi, damar için bir boyalı madde verilmek suretiyle filmin çekilmesini sağlama yöntemidir.
Ekokardiyografi yönteminde kalbe özel ses dalgaları gönderilir ve gönderilen ses dalgaları neticesinde meydana gelen yanılsamalar yazdırılır.
Kateterizasyon yönteminde ise özel aletler kullanılır ve bacak damarları yoluyla kalbin içerisine girilir. Kalbin basıncı ölçülür ve boyalı madde vermek suretiyle filmi çekilir.
Tüm bu yöntemler sayesinde kalpte meydana gelen sorunların kolay bir şekilde teşhisi sağlanmaktadır.
Kardiyoloji Bölümünde Yataklı Tedavi Yöntemi
Kardiyoloji bölümünde yataklı tedavi verilen hastalar koroner yoğun bakım ünitelerine yatırılır. Bu bölümde ağır ve hayati tehlikesi söz konusu olan hastaların takibi yapılmaktadır.
Bu bölümde yatan hastaların nabız sayısı, kalp ritmi, kan oksijen miktarı hastaların bağlı bulunduğu bir monitör yardımıyla takip edilir. Durumu düzelen hastalar ise tetkiklerine devam etmek üzere genel servislere alınmaktadır.
Kardiyologların Görevi
Kardiyoloji alanında ihtisas yapmış hekimlere kardiyolog adı verilmektedir. Kardiyologlar hastaların şikayetini dikkatlice dinlemeli ve hastanın fiziksel muayenesini gerçekleştirmelidir.
Teşhis amaçlı kan ve idrar tetkiki istemeli ve efor testi, elektrokardiyografi gibi testler yaptırmalıdır. Kalp ve damar ile ilgili sorunlar teşhis edildikten sonra tedavi yöntemi belirlenmeli ve hastanın takip ve kontrolü sağlanmalıdır.
Nasıl Tedavi Olabilirim ?
Rapor, epikriz ve film gibi belgelerinizi web sitemizde bulunan iletişim formu üzerinden bizlerle paylaştığınız takdirde, en kısa sürede tedavi süreciniz hakkında bilgilendirilirsiniz.