Beyin cerrahisi, beyin, omurilik ve sinir sistemini kapsayan rahatsızlıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Merkezi ve periferik sinir sisteminin tümünü kapsayan beyin cerrahisinin müdahale alanında olan hastalıkların tanı ve teşhisinde MR, BT, tomografi yöntemlere ek olarak EEG, PET CT, EMG gibi yöntemlerden de yararlanılmaktadır.
Beyin veya omurilik bölgesinde dokuların farklılaşması ile bu bölgelerde oluşan lezyonlar beyin veya omurilik tümörleri olarak isimlendirilmektedir. Beyin ve omurilik tümörleri tedavisi öncelikle kemoterapi ve radyoterapi kullanılmaktadır. Daha sonrasında beyin cerrahisi ile tümörün alınması ile tedavi edilebilmektedir.
Beyin ve omuriliği besleyen damarların çaplarının genişlemesi durumunda ortaya anevrizmalar ortaya çıkmaktadır. Tedavisi sadece beyin cerrahinin gerçekleştireceği operasyonlar ile damarlara stend takılması veya dikilmesi ile yapılabilmektedir.
Beyin ve omuriliği besleyen damarların tansiyon, şeker veya yüksek kolesterol etkenleri nedeniyle sertleşmesi ve özelliğini yitirerek daralması durumudur. Beyin ve omurilik daralmalarının tedavisi, beyin cerrahi ve genel cerrahi beraber çalışarak damar yolunun açılması stend- balon takılması ve by-pass ameliyatlarının gerçekleştirilmesi ile tedavi edilebilmektedir.
Doğumsal anormallikler beyinin yapısında gerçekleşebileceği gibi direk olarak omuriliğinde anatomik olarak farklı olmasını veya bu organları besleyen damarların yapısının da farklı olmasına neden olabilen hastalıklardır. Bazılarının tedavisi olmayabileceği gibi kesin bilgiler için uzman bir hekime görünülmesi gerekmektedir. Doğumsal rahatsızlıkların tedavisi beyin cerrahi kapsamında yapılabilmektedir.
Beyin sıvı miktarı artışı, kafanın travmalarında, tansiyon veya şeker hastalarında da görülebilen bir durumdur. Beyin sıvı miktarı artışı, kafa iç basıncını azaltılmaya yönelik oluşan fazla sıvının alınmasını kapsayan beyin cerrahi operasyonu ile tedavi edilebilmektedir.
Beyin kanaması, beyni besleyen damarların travma sonucunda veya tansiyon hastalarında beyni besleyen damarlarda basınç artması, damar çatlaması ile damarların kan sızdırması ile gerçekleşen bir rahatsızlıktır. Beyin kanaması tedavisinde kafa iç basıncını azaltmaya yönelik şişen bölgelere ince plastik boruların yerleştirilmesi ile tedavi edilebilmektedir. Tedavi aşamasında ve sonrasında hastanın kafa iç basıncını azaltacak işlemler yapılmaktadır.
Beyin damarları tıkanıklığı, beyni besleyen damarların işlev göremez derecede daralması sonucunda beyin fonksiyonlarının tam olarak yerine getirilememesi ile sonuçlanan bir hastalıktır. Beyin damarlarının tıkanıklığı tedavisi, tıkanan damarların temizlenmesi, stend-balon takılması işlemleriyle gerçekleştirilmektedir.
Bel fıtığı, omurilik arasında bulunan disklerin zamanla işlevini yitirmesi veya kayması sonucunda üst üste binen omurların arasında sinirlerin sıkışması ile meydana gelen rahatsızlıklardır. Beyin ve sinir cerrahi kapsamında omurlar arası yeterli boşluğun sağlanması, üst üste binen omurların arasında bulunan diskler gibi görev gören suni yapıların yerleştirilmesi işlemlerini ve sinirlerin sıkışmasını engelleyecek operasyonlar ile bel fıtığı tedavisi yapılmaktadır.
Boyun fıtığı, boyunda bulunan omurların arasında yer alan yastık adı da verilen kıkırdakların kırılması, yıpranması sonucunda omurlar içerisinde bulunan sinirlere baskı yapması sonucunda oluşan hastalıktır. Boyun fıtığı tedavisi, omurilik ve sinir dokusuna olan baskıyı azaltmak amacıyla cerrahi yöntemle tedavi edilmektedir.
Kol ve bacak sinirleri sıkışması, kol ve bacaklarda bulunan kemikler arası açıklığın azalması sonucunda bu bölgelerde yer alan sinirler üzerine kemiklerin baskı yapması ile oluşan hastalıklardır. Kol ve bacak sinirleri sıkışmasının tedavisi, beyin cerrahi kapsamında yapıların anatomik ve ortopedik olarak normal haline getirilmesini kapsayan, sinirler üzerindeki baskıyı azaltma yönünde gerçekleştirilen ameliyatlar ile yapılabilmektedir.
Epilepsi ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklar beynin koordinasyonunu sağlayan bölgenin genetik faktörler nedeniyle veya çevresel etmenlerle zarar görmesi sonucunda ortaya çıkan hastalıklardır. Nörolojik hastalıkların cerrahi tedavisinde beynin hasarlı bölgesinin tahrip edilmesi ile gerçekleştirilmektedir.
Kanser ağrıları, hastanın kanser sonucunda sinirlerinin tahrip olması sonucunda oluşmaktadır. Kanser ağrılarını cerrahi tedavisi, beynin acıyı hisseden bölgesine gerçekleştirilen bir dizi işlemle sağlanmaktadır.
Tik hastalıkları, tik oluşan bölgenin sinirsel olarak sürekli uyarılması ve bu bölgedeki kasların uyarılma düzeyine göre kasılması ile oluşan hastalıklardır. Tik hastalıkları cerrahi tedavisinde sinirsel olarak sürekli uyarılan bölümdeki sinirlerin kontrolü sağlanır ve beynin bu bölgeyi uyaran bölümüne de müdahale edilmesi ile tedavi gerçekleştirilir.
Türkiye'de tedavi olabilmek için, hastalığınızın durumuna göre muayene olmanıza gerek kalmadan da bilgi alabilirsiniz. Web sitemizde yer alan başvuru formuna rapor, epikriz ve film en yakın tarihli belgelerinizi ekleyerek bize göndermeniz yeterli olmaktadır. Uzman doktorlarımız tarafından belgeleriniz incelenerek en kısa sürede tedavi süreciniz hakkında tarafınıza bilgi verilmektedir.