Diş Tedavileri
Beyaz, göz alıcı bir gülümseme ve ferah bir nefesin ilk şartı sağlıklı dişler ve sağlıklı ağızdır. Ağız içi sağlığı ise pek çok olumsuz faktörden etkilenmektedir.
Bu yüzden diş hekimliğinde; diş etleri, diş kökleri, dil, damak, çene kemiği gibi yapılar bir bütün halinde düşünülmektedir. Diş ve diş eti problemlerinin çok çeşitli olmasından dolayı diş tedavi tekniklerinin sayısı da hayli fazladır.
Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi
Diş eti; diş kökünü saran, her daim steril bir ortamda kalmasını sağlayan, kan damarları ile diş kökünü besleyerek dişi canlı tutan doku yapısıdır. Yapılan tanımdan da anlaşıldığı üzere, sağlıklı dişler için diş etini korumanın önemi büyüktür. Ancak diş eti çekilmesi, diş eti kanamaları gibi durumlar bu dokuda bir problem olduğunun gösterir.
Diş eti çekilmeleri, dişlerin dökülmesine kadar varan bir sürecin başlangıcı olabilir. Diş eti tedavisinde, köklere doğru açılmış olan diş yüzeyinden bakteri ve diş taşları temizlenir. Sağlıklı diş eti, dişin kapalı kalması gereken kısımlarına yeniden yapıştırılır. Bu işlem aynı zamanda küretaj uygulaması olarak bilinir. Tedaviyi destekleyici olarak diş eti güçlendirici diş macunu ya da ilaçlar kullanılabilmektedir.
Diş Dolgusu
Dişlerin taban kısımlarında biriken bakteriler bir süre sonra dişin iç kısımlarına yerleşir ve diş köküne kadar çürüme yapar. Bu durumda, diş kökü hava ile temas eder ve zarar görebilir.
Bu temas diş iltihaplanmasına sebep olur ve ileri düzeylere gelindiğinde diş çekilir. Diş dolgusu işleminde çürük kısım temizlenir ve oluşan boşluk diş ile uyumlu bir malzeme ile doldurulur. Bu diş kaybetmemek için yapılan bir işlemdir. Günümüzde diş hekimliğinde kullanılan pek çok dolgu malzemesi çeşidi vardır.
Kanal Tedavisi
Çürükler dişin sinir kısımlarına zarar vermişse dolgudan önce kanal tedavisi tercih edilir. Bu yöntem aynı zamanda dişin bir daha sorun çıkarmasını engeller. Kanal tedavisi yönteminde çürük kısımların temizlenmesinin ardından sinirler kesilir. Bu bölgeler sterilize edildikten sonra dolgu malzemeleri ile kapatılır. Böylece diş bir daha ağrımaz.
Diş Çekimi
Diş çekimi, iyi bir diş hekiminin en son tercih etmesi gereken uygulamadır. Tamamen kaybedilmiş dişler için uygulanan bu yöntemde, lokal anestezi yardımıyla diş bir bütün halinde ya da parçalara ayrılarak çene kemiğinden çıkartılır. 20 lik diş çekimi daha zorlu ve riskli bir ameliyat olarak düşünülür. 20lik dişlerin kökleri zayıf olmasına rağmen boyutları büyük ya da çene kemiği ile bitişik olabilir. Bu durumda çene kemiği ameliyatı gerektirmektedir.
Protez
Protezler ve köprü uygulamaları, diş kemiği üzerindeki geniş boşluklar için uygulanan yapay diş teknikleridir . Kişinin ağız ölçüsüne göre yarım ya da tam damak protezler dizayn edilir. Sabit ya da portatif olacak şekilde hasta ağzına yerleştirilir.
İmplant
Özellikle ön dişlerin tek olarak kaybedilmesi ya da diastema problemlerinde, dişi çene kemiğine vidalamak üzere uygulanan bir tekniktir. Protez uygulamasına göre daha konforlu ve doğal sonuçlar vermektedir.
Ortodontik Tedavi
Ortodontik tedavi, diş çarpıklığı olarak bilinen durumun giderilmesi için kullanılır. Diş teli kullanımıyla dişlerin çene kemiğine düzgün dizilimini sağlar.
Diş telleri uzman hekimin kontrolü altında belli periyotlar sonunda kaydırılır, sıkılaştırılır ya da değiştirilir. Amaç dişlerin en doğal ve estetik görüntüye ulaşmasıdır.
Türkiye'de Diş Tedavileri
Diş tedavilerinde doğru prosedürlerin belirlenebilmesi için "Panaromik çene filmi" görüntüsü gerekmektedir.
Sitemiz içerisindeki formları kullanarak şikayetlerinizi ve röntgen filminizi bizler ile paylaştığınız taktirde anlaşmalı diş hekimlerimiz tarafından analiz edilir ve uygulanması gereken prosedürler hakkında detaylı bilgilendirilirsiniz.